چیستی و معنای وحی
وحی
💠 در لغت:
✅ الوحى القاء المعنى بنحو یخفى على غیر من قصد افهامه
✅ اشاره سریع
✅ القای پنهانی مطلبی به دیگران
💠 در اصطلاح:
✅ وحی یک نوع سخن گفتن آسمانی است که از راه حسّ و تفکر عقلی درک نمیشود، بلکه درک و شعور دیگری است که گاهی در برخی از افراد به مشیت الهی پیدا میشود و دستورات غیبی را که از حس و عقل پنهان است از وحی و تعلیم الهی دریافت میکند.
💠 استعمال واژه وحی آن در قرآن
1⃣ اشاره سریع: «فَخَرَجَ عَلی قَوْمِهِ مِنَ الِْمحْرابِ فَأَوْحی إِلَیْهِمْ أَنْ سَبِّحُوا بُکْرَهً وَ عَشِیًّا؛ (مریم:11) پس (زکریا)از محراب بر قوم خویش درآمد و ایشان را آگاه گردانید (اشاره کرد) که روز و شب به نیایش بپردازید.»(نکته: حضرت زکریا(علیه السلام)نیمتوانست بامردم صحبت کند و این عدم صحبت نشانه ای بود«فاشارت»برای اینکه صاحب فرزند خواهد شد.)
2⃣ الهام فطری به انسان: «وَ أَوْحَیْنا إِلی أُمِّ مُوسی أَنْ أَرْضِعِیهِ؛ (قصص: 7) به مادر موسی وحی کردیم که او را شیر ده.»
3⃣ الهام غریزی به حیوانات، غریزه: «وَ أَوْحی رَبُّکَ إِلَی النَّحْلِ؛ (النمل:68) پروردگار تو به زنبور عسل وحی (الهام غریزی) کرد.»
4⃣ وسوسه شیطانی: «وَ إِنَّ الشَّیاطِینَ لَیُوحُونَ إِلی أَوْلِیائِهِمْ لِیُجادِلُوکُمْ؛ (الانعام:112) و در حقیقت شیطانها به دوستان خود وسوسه میکنند تا با شما ستیزه نمایند.»
4⃣ به معنای القاء امر به فرشتگان: «إِذْ یُوحِی رَبُّکَ إِلَی الْمَلائِکَهِ أَنِّی مَعَکُمْ؛ (الانفال: 12) هنگامی که پروردگارت به فرشتگان وحی میکرد که من با شما هستم.»
5⃣ الهام روحانی به جمادات: «یَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبارَها بِأَنَّ رَبَّکَ أَوْحی لَها؛(الزلزال:5-6) آن روز است که (زمین) خبرهای خود را باز گوید (همانگونه) که پروردگارت بدان وحی کرده است.»
6⃣ سخن گفتن باری تعالی با انبیاء: وَ ما کانَ لِبَشَرٍ أَنْ یُکَلِّمَهُ اللَّهُ إِلاَّ وَحْیاً أَوْ مِنْ وَراءِ حِجابٍ أَوْ یُرْسِلَ رَسُولاً فَیُوحِیَ بِإِذْنِهِ ما یَشاءُ إِنَّهُ عَلِیٌّ حَکیم(الشورى: 51)براى هیچ بشرى ممکن نیست که خداوند با او سخن گوید مگر به الهام یا از پس پرده یا [اینکه] رسولى بفرستد و [آن رسول] به حکم او (خداوند) هر چه را [خداوند] بخواهد، نازل کند. که او بلند مرتبه فرزانه است.
💠 انواع وحی بر پیامبران(براساس آیه 193 و 194 سوره الشعرا)
1⃣ تکلم مستقیم و بدون واسطه
2⃣ تکلم خداوند از وراى حجاب
3⃣ دریافت وحی از طریق فرشته الهی
💠 مراحل وحی
1⃣ به شکل رویای صادقه هچون روشنی بامداد.
2⃣ در دل با فرشته وحی ارتباط برقرار میکرد صرف علم یقین به وحی الهی نه الهام.
3⃣ فرشته وحی به سیمای مردی آراسته پیدا می شد.
4⃣ پیام چون آوای جَرَسی بر گوش می نشیند (این سخت ترین حالت بود.)
5⃣ جبرئیل به سیمایی که آفریده شده،پدیدار می شد.
6⃣ پیامبر صلی الله علیه و آله در آسمانها بود، پیام خدا را،بی حرف و صوت،بدون واسطه و پیام آور دیگری دریافت می کرد؛ همچون در نماز و...
7⃣ همچون موسی، وحی الهی را مستقیم و بی واسطه می شنید، اما چیزی دیده نمیشد.
💠 مواقع نزول وحی
✅ گاهی در پی حوادث و یا مسائلی، مستقیم و یا غیر مستقیم، که از پیامبر سوال می شد پاسخ آن با وحی داده می شد.
✅ وحی در حالات مختلف فرود می آمد همچون وقتی که پیامبرصلی الله علیه و آله سوار بود، مشغول غذا خوردن بود و یا بر فراز منبر بود و... چنین نبود که هر وقت پیامبر انتظار دارد همان موقع وحی نازل شود.
💠 حالات وحی و تحوالات پبامبر (بر اساس اخبار و روایات)
🌼 دریافت وحى در یک گفتگوى عادى، چون سخن گفتن دو مرد با هم.
🌼 شنیدن بانگ جرس و یا آواى کوبیدن دو فلز بهم و یا صداى زنبور عسل.
🌼 در آغاز، پیامبر صلی الله علیه و آله به هنگام دریافت وحى، زبان خود را تند و سریع به آیات وحى شده مىگرداند که دستور رسید در این کار عجله نکند.
🌼 دریافت وحى به شکل دمیدن در ذهن و عقل.
🌼 گاهى حال التهاب و برافروختگى داشت که براى تسکین آن حضرت را با آب سرد شستشو مىدادند و او را مىپوشاندند.
🌼 یا چنان گرم مىشد که در روز سرد عرق از سر و پیشانیش مىریخت.
🌼 گاهى با پارچهاى سر و یا بدن را مىپوشاند.
🌼 زمانى رنگ رخسارش به قرمزى و یا کبودى مىزد.
🌼 وقتى هم خوابآلوده مىنمود. یا به اغماء و غشى دچار مىشد.
🌼 هنگامى هم نگاه به آسمان و جوانب خود مىدوخت و سرى تکان مىداد و یا سر را به پائین مىانداخت.
🌼 گاهى رنج شدیدى تحمّل مىکرد، ولى زمانى هم سبکتر بود.
🌼 وقتى چنان سنگین مىشد که چارپائى که سوار بود از رفتن باز مىماند و یا با زانو به پیش گردن چارپا مىزد، و یا زانوئى که زیر پایش قرار گرفته بود به شدّت فشرده مىشد.
🌼 گاهى دچار سردرد مىشد. (به نقل از تاریخ قرآن رامیار، صص108و109)
💠 تحَنُّث
✅ درلغت:
♦️ حنْث: گناه بزرگ
♦️ تحَنُّث(باب تفعل=معنای مخالف): تعبُّد، تألُّه، تَبَرُّر، کاری است که بدان وسیله از گناه دوری جویند و خدا را عبادت کنند.
💠 در اصطلاح:
♦️رسول خدا صلی الله علیه و آله پیش ازبعثت هر از چند گاهی به نماز در غار حراء رفته و گوشه گیری اختیار میکردند که این گوشه گیری را«تحنّث»گویند.
🌸رسول خدا صلی الله علیه و آله با این تحنث اعتراض خود را به آیین شرک، کفر و بت پرستی اعلام میکردند. در یکی از همین تحنث ها بود که رسول خدا به پیامبری مبعوث شدند.
🌸بعد از بعثت گوشه گیری و فاصله گرفتن از مردم خاتمه یافت ولی جای خود را به اعتکاف داد و جالب اینست که بدانیم اعتکاف گوشه گیری میباشد اما نه دور شدن ازمردم بلکه درمسجد جامع برگزار میشود.
لینک های این مطلب در تلگرام
https://t.me/quranied/124
https://t.me/quranied/132