تعریف علوم القرآن
تعریف علوم القرآن
💎 مقصود از علوم القرآن (به لفظ جمع، نه علم القرآن به لفظ مفرد)، گروهى از معارف متصله به قرآن است، که به نحوى از انحاء، به طور خاص، خادم فهم قرآن باشند، مانند: علم الرسم، علم القراءات، علم اسباب النزول، علم الناسخ و المنسوخ، علم إعراب القرآن، علم غریب القرآن، علم المحکم و المتشابه، و غیره. قید «به طور خاص» براى آن است که بعضى از علوم را- هر چند به طور مقدمى در فهم قرآن دخیل باشند، مانند صرف و نحو- خارج کند، نه علم إعراب القرآن را که به طور خاص در فهم قرآن دخیل است.
💎 به عبارت دیگر، علوم القرآن آن دسته از علومند که مستقیما و بلا واسطه در فهم قرآن دخیلند، مانند علم ناسخ و منسوخ؛ و به آن دسته از علوم که در فهم قرآن و غیر قرآن دخیلند (مانند صرف و نحو) اصطلاحا علوم القرآن نمىگویند.
💎 این مرکّب اضافى، یعنى علوم القرآن، بعد از نقل اصطلاحى، علم شخصى است براى فنى که شامل همه علوم خادم در فهم قرآن است. بنابر این مدلول تضایفى قبل از نقل آن، با مدلول اصطلاحى بعد از آن، مغایرت دارد. گوئى علوم القرآن، بعد از علمیت، وحدتى انتزاعى یافته و یک علم است که مسائل آن، علوم مختلفهاى است که به طور خاص، خادم فهم قرآنند.
فایل صوتی تعریف علوم قرآن
برای دانلود صوت تعریف علوم قرآن توسط استاد مهدوی راد کلیک بفرمایید.